Verklaring Oekraïne lijsttrekkers februari 2022

Deze verklaring is door Stan Poels voorgelezen op vrijdag 25 februari jl., voorafgaande aan het politieke café dat werd georganiseerd in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen in Wijdemeren.

Dames en heren, 

Namens de 7 deelnemers van de 7 politieke partijen die vanavond aan het politieke café gaan deelnemen wil ik graag even het woord tot u richten.

Op 1800 km van hier, in een Europees land, vindt momenteel een humanitaire ramp plaats. Rusland is met veel geweld Ukraine binnengevallen en heeft ondertussen de hoofdstad Kiev bereikt. We hebben allemaal de beelden gezien en de verhalen gehoord. Van doden en gewonden. Van vluchtende inwoners uit Ukraine, jong en oud, op weg naar veiligheid, vaak in de buurlanden. Een daad van extreem geweld, onder verantwoordelijkheid van de president van Rusland, Vladimir Poetin.

We kunnen niet aan deze avond beginnen zonder daar even bij stil te staan. Immers, Ukraine is vlakbij, en ook in Nederland zullen we hier de gevolgen van gaan ondervinden. 

Maar allereerst gaan onze gedachten uit naar de inwoners van Ukraine. Wij willen vanaf deze plek onze solidariteit met de bevolking van Ukraine tonen. Natuurlijk, onze mogelijkheden hier in Wijdemeren zijn zeer beperkt, maar niets doen is geen optie. Wij willen aangeven dat we met al die 44 miljoen inwoners meeleven en dat wij willen doen wat binnen onze vermogens ligt. En mocht er een hulpvraag bij de gemeente Wijdemeren terecht komen, zal die door ons ogenblikkelijk worden opgepakt.

Onze gedachten gaan ook uit naar inwoners van Wijdemeren die familie hebben in Ukraine of andere nauwe banden hebben met dit land.

Wat is het dan goed, en hoopvol, om te zien dat er ook in Rusland dappere mensen zijn die een tegengeluid durven te laten horen, en hun afkeur van de oorlog durven aan te geven.

En wat is het dan goed ons te realiseren hoe fijn het is dat wij in een vrij land leven, waarin we gewoon met elkaar in debat kunnen over onderwerpen waarover we het eens zijn, en over onderwerpen waarover we van mening verschillen. Hoe kostbaar en fragiel deze vrijheid van meningsuiting is, laat de situatie in Ukraine, en ook in Rusland, duidelijk zien. Laten we die vrijheid koesteren, en goed gebruiken.

Stan Poels, namens Esther Kaper, Gert Zagt, Myriam Kooij, Rosalie van Rijn, Jan-Jaap de Kloet en Bo de Kruijff.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *