Rijk: “jongeren worden weggezet als onervaren en niet relevant”

Rijk van Beek is achttien jaar, maar is al erg betrokken in de politiek. Sterker nog, komende gemeenteraadsverkiezingen staat hij als vijfde op de lijst van de combinatiepartij PvdA/GroenLinks. Rijk stond ons, van Scholieren.com, te woord.

Rijk is om verschillende redenen de politiek ingegaan. “De gemiddelde leeftijd van gemeenteraadsleden is heel hoog, in mijn gemeente 55 jaar. De senioren zijn dus goed vertegenwoordigd, maar de jongeren totaal niet. Dit terwijl er heel veel jongeren zijn. Daarnaast zijn er heel veel problemen, zoals bijvoorbeeld klimaatverandering, waar wij en onze kinderen veel mee te maken gaan krijgen en de mensen van 55 veel minder.” Rijk heeft politiek ook altijd al leuk gevonden, zo zit hij in de leerlingenraad en is hij voorzitter van een debatclub. “Dit alles tezamen heeft ervoor gezorgd dat ik wat wilde betekenen voor de jongeren in mijn gemeente.”

Gekozen voor GroenLinks

Het is te merken dat Rijk zorgvuldig heeft nagedacht voor hij zich aansloot bij een partij. “Ik denk dat de grootste uitdaging van onze samenleving het verschil tussen arm en rijk is. Ik ben geen radicale communist, maar ik vind dat de welvaartsverschillen minder groot moeten zijn. Hierdoor wist ik dat ik links was, maar ik wist nog niet welke partij. Uiteindelijk kwam GroenLinks het beste met mijn ideeën overeen. Toen ik ging kijken op gemeentelijk niveau, zag ik dat ook hier in Wijdemeren PvdA/GroenLinks goede dingen had gedaan.”

Dingen die Rijk graag zou willen veranderen in zijn gemeente zijn problemen waarmee vooral jongeren te kampen hebben. “In heel Nederland is er een gebrek aan woningen, dit komt mede doordat oudere mensen heel lang in hetzelfde huis blijven wonen. Hierdoor komen woningen niet beschikbaar. Vaak blijven weduwes na het overlijden van hun partner in hetzelfde huis wonen en houden ze in hun eentje een heel pand bezet en dat is slecht voor de doorstroom. Naast hier iets aan doen, wil ik ook de verkeersveiligheid verbeteren en de winkeltijden verruimen,  door winkels bijvoorbeeld op zondag te openen.” Deelname van jongeren in de politiek vindt Rijk ook erg belangrijk. “Senioren hebben heel veel invloed en jongeren worden gauw weggezet als onervaren en niet relevant. Ik vind het belangrijk om jongeren zo veel mogelijk te betrekken bij de politiek en bekend te maken met hun democratische rechten.”

Jongerenorganisaties

Je hoeft niet meerderjarig te zijn om actief te zijn in de politiek. Rijk is lid van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks, die ook hoop minderjarige leden heeft. “DWARS is een hele gezellige club met mensen met dezelfde waarden als ik. Er zijn super veel leuke avonden met discussiepartners.” Niet alleen GroenLinks heeft een jongerenorganisatie, een heleboel andere partijen hebben er ook een. “Als je het eens bent met de standpunten van een bepaalde partij, meldt je dan vooral aan op de website bij de partij of de jongerenorganisatie van die partij. Je kan ook altijd een keer komen kijken als je alleen interesse hebt. DWARS heeft vaak nieuwe ledenavonden waar je kan kletsen met DWARS’ers en kan kijken of je het leuk vindt.”

In de raad

Rijk staat als nummer 5 op de lijst, dus er is een grote kans dat hij gekozen wordt. “Ik ga proberen met voorkeurstemmen gekozen te worden. Als mensen specifiek mijn vakje inkleuren, dat zou heel tof zijn, ga ik nog een plekje omhoog.”

 

Bron: Wieke. 19-03-2018. Rijk: “jongeren worden weggezet als onervaren en niet relevant”. Geraadpleegd op: https://www.scholieren.com/redactie/blogger/456138/wieke

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *