Het ijzer smeden als het heet is

Op vrijdag 19 oktober mocht ik groep 8 van de Catamaranschool (Loosdrecht) begeleiden bij het spelen van Democracity. Dat deed ik samen met wethouder Rosalie Rijn (CDA). Democracity is een spel van ProDemos, waarin kinderen samen politieke partijen oprichten, een partijprogramma opstellen én gebouwen kiezen die zij belangrijk vinden. Vervolgens moeten ze de stad bouwen en proberen hun gebouwen in de stad geplaatst te krijgen.

Dat doen ze door debat, lobbyen en uiteindelijk, uiteraard, stemmen. De leerlingen vonden het spel geweldig, en ik was blij te zien dat er niet één, maar twee groene en sociale partijen ontstonden. Het ene groepje ging voor het parkje en de speeltuin, het andere groepje koos de daklozenopvang en het kattenasiel. Het viel me ook op dat deze partijen het opvallend goed deden.

Samen met wethouder Rijn liep ik door de zaal, hielp ik groepjes en adviseerde ik over de partijprogramma’s. Aansluitend mochten de leerlingen (en de juffen) vragen stellen over de politiek. Zo vroegen ze hoe oud ik ben, of ik ‘veel verdien’ en of ik erg verdrietig ben als mijn plannen het niet halen. Zo zie je een interessante tweedeling ontstaan in de zaal. Aan de ene kant de politici, zij die veel aan het woord wilden komen en hun woordje klaar hadden. Aan de andere kant de journalisten, die de politici in spé (en Rosalie en mij) kritisch bevroegen.

Zo zie je maar weer dat een goede democratie inderdaad niet zonder goede journalistiek kan. Na de vragen van de leerlingen, mocht ik zelf ook nog een vraag stellen. Op de vraag of ze allemaal gingen stemmen (of zich kandidaat gingen stellen) als ze 18 waren gingen alle vingers de lucht in: Wereldburgers in wording!

 

Rijk van Beek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *