De Kwakel

De Kwakel, voor iedereen in Kortenhoef, Ankeveen, ’s Graveland en misschien wel heel Nederland een bekende ‘sluiproute’ om het Noordereinde te ‘ontlopen’, maar daar is die weg helemaal niet geschikt voor. Hij is te smal, soms te gevaarlijk en sinds dit jaar een fietsweg waar auto’s te gast zijn.

Daarom kwam meneer Klein in de commissie Ruimtelijke Economie van 5 september hierover vertellen. Meneer Klein vindt, net zoals de fractie van de PvdA/ GroenLinks Wijdemeren, de Kwakel niet een hele fijne weg en dan drukken wij het nog lichtjes uit. Dit komt voornamelijk door de auto’s die, zoals we zeker niet moeten vergeten, op de weg te gast zijn. Echter gedragen zij zich niet als gast, maar meer als brallende koorballen die vinden dat de wereld van hun is. Ze rijden te hard, houden zich niet aan de regels en houden haast geen rekening met voetgangers en fietsers, waar tenslotte de Kwakel nu voor bedoeld is. Dit zorgt voor een naar probleem.

Wij, de fractie van de PvdA/ GroenLinks, zien voor dit probleem drie oplossingen. De eerste: Iedereen houdt zich ‘gewoon’ aan de regels. Dit lijkt ons de meest logische en simpelste oplossing, maar helaas werkt dit blijkbaar niet. De Kwakel is nu een fietsweg, waar auto’s te gast zijn en niet harder mogen dan 30 km/h. Alleen meestal wordt er door auto’s daar gereden als ze in de volgende bocht Max Verstappen moeten inhalen en daarbij hebben ze helaas geen oog voor fietsers of de maximale snelheid. Hierdoor ontstaat een gevaarlijke situatie omdat de regels niet worden nageleefd.

De tweede oplossing is handhaven. Oftewel zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. Het college is nu aan het bekijken of hier extra aandacht aan besteed kan worden en wij zijn benieuwd welke maatregelen bedacht worden.

De derde oplossing, en in onze ogen de meest gewenste, is het volledig afsluiten van De Kwakel voor auto’s. Dit kan echter niet zomaar, hiervoor moet eerst goed gekeken worden wat dit voor effect heeft op de verkeerssituatie op de Smidsbrug, Noordereinde en Koninginneweg. Wanneer het effect bekend is, het college heeft beloofd dit te gaan onderzoeken, en het geen gevaarlijk groot effect heeft, moeten we serieus gaan nadenken over het afsluiten van De Kwakel.

U denkt nu vast: Ja wacht eens even, wat is dit voor onzin. Wie gaan er dan gebruik maken van die weg? Fietsers, bewoners en voetgangers? En dan moet ik ‘helemaal’ omrijden. Dat klopt, maar we kunnen hier ook als inwoners iets aan doen. En dat brengt mij terug bij mijn eerste oplossing. Gewoon de regels volgen, 30 km/h rijden en aardig doen voor iedereen die gebruik maakt van De Kwakel. Dan kan iedereen met plezier daar lopen en fietsen en dan kunnen automobilisten gewoon zachtjes sluipen via De Kwakel.

Max Schouten

Commissielid PvdA/GroenLinks Wijdemeren

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *