Afscheidsspeech, als wethouder, Sandra van Rijkom

Lieve lieve mensen,

Wat fijn dat jullie er zijn. Ik weet nog dat ik 4 jaar geleden als kersverse wethouder stond te luisteren naar de afscheidsspeech van onder andere voormalig wethouder Gert Zagt en nu, 4 jaar later sta ik hier zelf. De 4 jaar zijn omgevlogen.

Toen Theo Reijn 4 jaar geleden aan ons, PvdA/ Groen Links vroeg of wij wilde deelnemen aan het college was ik oprecht verbaasd. Wij hadden slechts twee zetels en PvdA/Groen Links begon net aan zijn 1ste gezamenlijke partij avontuur in Wijdemeren. Ik weet nog de avond dat ik thuis kwam na een coalitie onderhandelingen en dat ik tegen mijn man zei: “ik geloof dat ik wethouder ga worden”. Theo en Betske ik wil jullie heel hartelijk bedanken voor de kans die jullie mij hebben gegeven om deel te nemen aan het college en die jullie ons, de rooi rakkers, zoals Theo ons altijd noemt, hebben gegeven om deel te nemen aan de coalitie. Lieve mensen ik heb wat moeten horen van Theo dat er een rooie in het college zat, maar Theo wat ik altijd heel erg heb gewaardeerd is dat je 1x in de zoveel tijd speciaal voor mij een rode stropdas om deed en op 1 mei heel zachtjes in de gang de eerste zinnen van de internationale zong.

Toen ik startte als wethouder wist ik eigenlijk niet zo goed waar ik aan begon moet ik eerlijk zeggen. Het was voor mij een nieuw avontuur met veel verantwoordelijkheden, immers de drie decentralisaties stonden voor de deur. Een flinke opgave voor de gemeente.

Een van de eerste zogenaamde inwerkgesprekken die ik had was met de toenmalig gemeentesecretaris Jan Visser, hij neemt vandaag ook afscheid. Ik heb het gesprek met Jan ervaren als een soort van angstaanjagende thriller. Als je al twijfels had over waar je aan was begonnen als wethouder dan hielp zo’n gesprek met Jan niet echt bij het wegnemen van deze twijfels, kan ik u verzekeren.

Jan schetste mij de functie van wethouder als volgt; wethouder is een verschrikkelijk vak, hard werken tegen een te lage beloning met een heel groot afbreuk risico en weinig waardering, je doet het niet snel goed, en hij sloot af met de woorden; ‘Je moet het maar willen, en het is wonderlijk dat ze nog steeds mensen zo gek kunnen vinden die het  willen doen’. Nou daar zit je dan als kersverse wethouder. Maar goed, ik was geïnstalleerd, dus toch maar aan de slag,  terug kan je dan niet meer. Als ik er nu op terug kijk Jan, soms had je gelijk, maar het over grote deel van de 4 jaar heb ik mijn werk met heel veel plezier kunnen  en mogen doen. Ik heb Jan overigens nog de tip gegeven om bij een volgend college zo’n gesprek vooraf aan de installatie te doen, dan kan je de afweging immers nog maken!

Dus aan de slag! De drie decentralisaties betekende nieuwe inzichten, nieuwe manieren van (samen)werken en vooral ook veel, heel veel ingewikkelde stukken. Den Haag bedenkt de regels maar het is de kunst om ze naar lokaal en regionaal te vertalen. Met de benen op tafel en met elkaar zoeken naar mogelijkheden, kansen en oplossingen. Niet alleen met medewerkers binnen het gemeentehuis maar ook met organisaties, werkgevers, vrijwilligers en niet te vergeten de medewerkers in de regio. Met elkaar zijn we binnen mijn portefeuille aan de slag gegaan met de decentralisaties het minimabeleid, het subsidiebeleid, de bibliotheek, kunst en cultuur, onderwijs, kinderopvang, sport en kasteel Sypesteyn.

Naar mijn mening is het gelukt de Haagse maatregelen te vertalen naar een Wijdemeersche en een regionale invulling. Tevens hebben wij lokale en regionale initiatieven met elkaar kunnen verbinden. Is het klaar, neen zeker nog niet maar de basis staat!

Ik wil de gemeenteraad bedanken voor hun constructieve en meedenkende houding op de ingewikkelde dossiers van de decentralisatie. Met elkaar hebben wij vorm kunnen geven aan het sociaal domein. Het fundament staat en dit is een prima basis voor het nieuwe college om verder op te kunnen bouwen.

Ik wil de collega wethouders uit de regio en het AB Tomin bedanken voor de fijne samenwerking. Wat een kilo’s aan dossiers hebben wij met elkaar door gekauwd. We hebben met elkaar pittige constructieve discussies gehad maar we kwamen er ook altijd weer uit.

Theo, Betske en ik hebben onze medewerkers tijdens de lunch al uitgebreid kunnen en mogen bedanken. Ik heb het al even gememoreerd maar ik wil toch ook nog even stilstaan bij de fantastische ondersteuning vanuit de regio. In het bijzonder Saloua Schraa die mij enorm heeft geholpen bij het ingewikkelde Tomin dossier. Dank daarvoor Saloua!

Betske en Theo dank voor 4 jaar van fijne en constructieve samenwerking. We hebben niet alleen samengewerkt maar ook lief en leed met elkaar gedeeld en het was fijn dat dat kon en dat daar ruimte voor was. Dank ook voor de samenwerking aan oud collega wethouders in ons college Joep, Peter en Jan Jaap de Kloet. Martijn Smit dank voor je politieke coaching, daar heb ik veel van geleerd en Freek dank voor de wederzijdse feed back die wij elkaar konden en durfden te geven.

Wietske ik heb jou de afgelopen maanden mogen ervaren als een kundige en geduldige gemeentesecretaris. Ik wens jou heel veel succes toe. Succes met het verder vorm geven van de  reorganisatie en succes met alles wat de toekomst brengen gaat voor deze organisatie.

Mijn fractie Stan en Ram maar ook Dirk hebben mij altijd gesteund net als beide besturen van Groen Links en van de PvdA. Als wethouder is dat je basis en dankzij deze basis heb ik mijn werk met plezier kunnen doen. We hebben nu drie nieuwe jonge en vooral bevlogen fractie assistenten die wij gaan opleiden voor de lokale politiek. Ik ben daar heel blij mee en heel trots op. Max, Rijk en Marloes vanaf deze plaats heel veel succes de komende 4 jaar! We gaan er een fantastische tijd van maken met elkaar.

Mijn kees tot slot, dank voor al je uren van luisteren. Wat is het toch fijn om thuis stoom af te mogen blazen. Je nuchtere houding, onvoorwaardelijke steun en relativeringsvermogen hebben mij absoluut geholpen de afgelopen 4 jaar. Dank dat je mij alle vrijheid hebt gegeven om mijn werk te mogen doen.

Lieve mensen ik heb jullie niet allemaal kunnen noemen, dan zou ik hier over een uur nog staan en dat wil ik jullie echt niet aandoen. Daarom wil ik hierbij iedereen bedanken die ik vergeten ben. Ik heb genoten van het wethouderschap. Wat mij het meeste is bijgebleven van de afgelopen 4 jaar is de hartelijkheid waarmee ik altijd en overal ben ontvangen. Ik heb nog meer bewondering gekregen voor de belangeloze inzet van al die vrijwilligers. Ik heb genoten van alle muziekuitvoeringen, culturele manifestaties, kunstrondes en kunstroutes, dorpsfeesten, bedrijfsbezoeken, toneeluitvoeringen, openingen, de carnaval en het mogen dirigeren bij Amacitia.

Nu naar de toekomst. Ik heb een fantastisch leuke baan gevonden in de kinderopvang bij Kind & Co en ik zie er naar uit om aan deze nieuwe uitdaging te beginnen. Verder zal ik niet alleen als inwoner maar ook als raadslid voor de PvdA/ Groen Links betrokken blijven bij de gemeente Wijdemeren.

Tot slot, dank dat ik met zoveel inwoners persoonlijk kennis heb mogen maken. Ik zal deze mooie ontmoetingen nooit vergeten en heb ze in mijn hart gesloten.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *